Kaj je Tecar terapija?

TECAR je prestižna rehabilitacijska terapija. Je najnovejša metoda zdravljenja poškodb in obolenj mišično-skeletnega sistema z izjemno učinkovitostjo. Je inovativna terapija, ki sproža naravno obnavljalne in protivnetne procese. Deluje protibolečinsko, protivnetno in regenerativno.

To je nova tehnologija na področju segrevanja tkiv, pri kateri se visokofrekvenčna energija ciljano prenaša v tkivo, kar omogoča selektivno segrevanje tkiv. Terapija temelji na principu kondenzatorja in nastali endogeni toploti (toplota nastane v telesu samem), ki jo povzroči hitro menjavanje polaritete dveh elektrod (500kHz).

Zaradi izjemne učinkovitosti, hitro pokaže rezultate, zato skrajša trajanje pacientove terapije, saj pacient začuti takojšnje zmanjšanje bolečine in hitrejše okrevanje. Takšen rezultat se pri drugih terapijah običajno doseže šele po mnogih obiskih fizioterapije. Učinkovitost je še večja, če gre za krajše obdobje od časa poškodbe (nastale bolečine) do začetka prve terapije.

TECAR, zaradi takojšnjih, hitrih in dobrih rezultatov, uporabljajo vsi znani športniki in rekreativci.

Kombinacija manualnih tehnik fizioterapije in moderne TR tehnologije pa lahko pravtako omogoča veliko hitrejšo rehabilitacijo pacienta.

V fizioterapiji Reven – Hiši zdravja se poslužujemo obojega in terapijo izvajamo z najsodobnejšim tehnološko dovršenim aparatom.

Učinki TECAR terapije

 1. takoj po prvi terapiji se zmanjša bolečina,
 2. krajši čas terapije (zato je primerna za športnike in tiste, ki morajo biti hitro aktivni v poslu),
 3. vpliva na povrnitev ravnovesja metabolične aktivnosti,
 4. zmanjšanje viskoznosti mišičnega in vezivnega tkiv,
 5. izboljša površinsko in globinsko prekrvavitev,
 6. zaustavlja aktivne patološke procese,
 7. naravno stimulira vensko in limfno drenažo,
 8. izboljša regeneracijo tkiv,
 9. pospeši proces samozdravljenja.

Delovanje TECARJA?

TERAPEVTSKE PREDNOSTI  ENDOGENE TOPLOTE

Toplota razširi krvne žile, s čimer se poveča cirkulacija krvi, ki poveča dovod kisika in hranil v tkiva ter vzpodbudi limfni sistem z izboljšanjem drenaže limfne tekočine. Toplota pospeši hitrost metabolnih reakcij, to pa privede do hitrejšega celjenja, regeneracije tkiva in zmanjšanja bolečine. Izboljša se električno ravnovesje celične membrane . Toplotni učinek, ki ga povzroči sprememba polaritete, spremeni permeabilnost (propustnost) celične stene, s tem pa uravnovesi prehajanje tekočin med celico in medceličnim prostorom. Ravno to je razlog, da se terapija s TECAR-jem priporoča tudi pri zdravljenju oteklin in podbludb.

Za razliko od že znanih načinov deluje metoda Tecar od znotraj. Zaradi inovativne tehnologije, ki skozi oddajanje biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira oboleli predel, se spodbudi obnova prizadetega biološkega tkiva. Pri ostalih metodah sevanje deluje zunanje, pri Tecar terapiji pa se z aktiviranjem ionov v tkivih stimulira endogena energija v telesu. Tak način delovanja povzroča intenzivno stimulacijo na celičnem nivoju, spodbuja krvni obtok, zvišuje temperaturo in pospešuje fiziološke procese.

Sistem Tecar združuje dve metodi: rezistivno in kapacitivno, ki delujeta selektivno in komplementarno. Kapacitivna metoda deluje selektivno na mehka tkiva (mišice, žilno-limfni sistem itd.), rezistivna metoda pa deluje na tkiva z večjo odpornostjo (kosti, hrustanci, velike kite, aponevroze). Programska oprema se osredotoči na določen tip tkiva in omogoča terapevtu, da določi podroben terapevtski program, ki sestoji iz treh faz:

 1. Splošno zmehča tkiva in globinsko drenira mišičevje,
 2. Deluje na vlaknasto-vezna tkiva in kostno tkivo. Deluje v globini in tako ponovno sproži naravne presnovne procese,
 3. Obnavlja funkcionalne nezmožnosti oslabele mišice in odpravlja morebitna preostala krčenja, ki omejujejo gibljivost.

Za koga je primerna Tecar terapija?

Tecar terapije je primerna pri sledečih indikacijah:

 1. zvinih in poškodbah sklepov (gležnji, ramena, kolena…),
 2. prisotnosti kontraktur,
 3. vnetjih in krčih mišic, vnetjih tetiv (ahilova t., plantarni fascilitis), muskelfibru (zapoznela mišična bolečina),
 4. vnetjih in bolečinah v mišicah (teniški in golf komolec),
 5. dermatitisu,
 6. nevronski bolečini (ukleščeni živec v zapestju, mravljinčenje v rokah),
 7. burzitisu,
 8. kalcinacijah v ramenih, zamrznjenih ramenih, bolečinah zaradi prisilne drže na delovnem mestu,
 9. bolečinah in poškodbah v vratnem ter ramenskem delu, križu, hrbtenici, kolenih, kolkih,
 10. vseh vnetjih od artroze do artritisa, revme, išijasa, lumbalgije,
 11. zdravljenju različnih oblik osteoporoze in v rehabilitacijskih programih pred kirurškim posegom in ter po njem (še posebno po posegu protetike udov).
 12. Uporablja se lahko tudi pri prisotnosti endoprotez.