Manualna terapija je pogosto najpomembnejši del individualne fizioterapevtske obravnave. Širok izbor različnih tehnik omogoča prilagajanje terapije vsakemu posamezniku, kar tudi samemu telesu nudi možnost, da se pravilno odzove.

Kombinacija manualnih tehnik in sodobne tehnologije omogoča hitre in dobre rezultate pri zdravljenju obolenj in poškodb.

Manualna terapija je v Hiši zdravja osnovna izbira tako pri terapiji kroničnih bolečinskih sindromov, kot tudi pri terapiji akutnih poškodb. Kadar je potrebno, v terapijo vključimo tudi sodobno tehnologijo, ki nam omogoča hitre in dobre rezultate pri zdravljenju različnih poškodb in obolenj.

Terapevt lahko z uporabo različnih prijemov in manipulacij učinkovito odkrije stanje gibalnega aparata in pojasni vzroke za nastanek bolečine, ki jih ne more odkriti nobena sodobna preiskava. Tehnike manualne terapije so nežne in neboleče, nudijo hitre in jasne odgovore, zakaj se je določena bolečina pojavila in učinkovito vplivajo na zmanjšanje ali odpravo bolečin. To pa za pacienta pomeni olajšanje in poveča kvaliteto gibanja in življenja.

Manualne tehnike

Manualna terapija pomeni celosten pristop k zdravljenju različnih vrst bolečin in simptomov, ki nastanejo zaradi staranja, različnih telesnih poškodb (padci ali udarci), dolgotrajnih  stresnih situacij,  neergonomsko urejenega delovnega mesta in druge dolgotrajne obremenitve, ki  lahko v telesu povzročijo različne spremembe, ki jih telo ni sposobno odpraviti. Te spremembe sklepov, mišic in podpornega tkiva oz. fascij pa za telo lahko pomenijo velik stres.

Bistvo manualne terapije je oceniti delovanje telesa kot celote. Z uporabo različnih prijemov in manipulacij terapevt hitro in učinkovito odkrije stanje gibalnega aparata in pojasni vzroke za nastanek bolečine. S pomočjo pravilne kombinacije različnih tehnik, nežnih dotikov in gibov, ki jih izbere terapevt glede na bolnikovo stanje, le-ta ponovno vzpostavi ravnovesje v telesu  bolnika in s tem bistveno zmanjša ali popolnoma odpravi njegovo bolečino.

Rezultati manualnih terapij so velikokrat presenetljivi!

V fizioterapiji Reven - Hiši zdravja se poslužujemo različnih tehnik:

Terapija za obravnavo miofascialnih prožilnih točk (MPT) je svetovno priznana manualna tehnika, ki izrazito hitro odpravlja lokalizirano bolečino v kostno-mišičnem sistemu. Osredotoča se namreč direktno na mesto čezmerne vzdraženosti mišice ter mišične ovojnice in s svojo »točkovno terapijo« izjemno učinkovito odpravlja najpogostejši vzrok neprijetnih mišičnih bolečin – pojav prikritih »prožilnih točk« v naših mišicah.

Metoda manualne terapije, ki temelji na neboleči mobilizaciji telesnih sklepov in ohranjanja ter ponovnega vzpostavljanja naravnega drsenja sklepov v hrbtenici. Terapevt v poteku tehnike poišče drsenje sklepa, ki je za bolnika najprijetnejše, nato pa z večjo ali manjšo mero njegovega sodelovanja poskrbi za izboljšanje gibljivosti v določenem sklepu. Metoda Mulligan lahko hipoma odpravi ali zmanjša dalj časa trajajoče bolečine, primerna pa je tudi za obravnavo akutnejših mišično – skeletnih disfunkcij.

Metoda McKenzie je sistem testiranja, ocenjevanja in terapije bolečine v mišicah, sklepih hrbtenice ter udih, ki zagovarja in podpira zmožnost telesa, da je nebolezensko bolečino v mišicah in sklepih našega telesa, moč pozdraviti brez uporabe nepotrebnih medikamentov ali invazivnih kirurških posegov z aktivnim sodelovanjem bolnika samega. Zaradi svojih posebnosti in uspe- šnosti se pogosto priporoča kot prva izbira za terapijo pogostih primerov bolečine v predelu hrbtenice.

Kraniosakralna terapija ima velik terapevtski učinek na delovanje centralnega živčnega sistema, ki je povezan z vsemi organi in funkcijami v telesu. Zelo blaga oblika manualne terapije, ki se uporablja za ugotavljanje in reševanje različnih napetosti in motenj, ki vplivajo na strukture in funkcije telesa. V procesu terapije v telesu spodbudi naravne mehanizme samozdravljenja, obenem pa vzbudi stanje globoke sproščenosti, razumevanja in notranjega zavedanja našega telesa.

Samoplačniške storitve

Za vse, ki težko čakate na vrsto preko delovnega naloga in bi radi predhodno opravili nekaj terapij, ali bi terapijo radi opravili kot samoplačnik, smo vam v FIZIOTERAPIJI pripravili kratko, srednjo ali dolgo fizioterapevtsko obravnavo, v katero je zajeto več fizioterapevtskih tehnik in postopkov.

Poleg vseh terapij, ki jih lahko dobite na delovni nalog, vam samoplačniško ponujamo še:

Terapija je znana predvsem zaradi izjemnih rezultatov pri zdravljenju akutnih in dolgotrajnih problemov v mišično-fascialno-skeletnem sistemu. Bistvo terapije so Bownove poteze, ki jih terapevt izvaja na točno določenih mestih mišic, fascij in živčnih ovojnic, v določenem zaporedju. Bownova terapija ni manipulacija, niti masaža, ampak terapija, pri kateri se stimulira telo preko blagih, nežnih gibov. Izvaja se nežne pritiske s prsti na mišicah in tetivah. Mesta posegov so točno določena. Je manualna tehnika, ki sprošča celotno telo in uspešno odpravlja ali lajša kronična bolečinska stanja. Vpliva na celotni živčni sistem, miofascialni sistem in posredno deluje na periferni limfni in krvni pretok.

V letu 2014 smo začeli z izvajanjem Cyriax ortopedske medicine.

Cyriax metoda je terapevstki in diagnostični način obravnave sklepov in mehkih tkiv. Z metodo uspešno odpravljamo težave, ki nastanejo kot posledica poskodbe ali degeneracije mišic, vezi in hrustanca.

Ste se že kdaj tresli kot šiba na vodi?

Tresli zaradi strahu, stresa, treme, po poškodbi?

Ste se tresli, ko ste izvedeli izredno hudo novico ali ko ste zadeli na Lotu?

Ob vsakem stresu / nevarnosti, ne glede na to, ali je fizična ali čustvena, je avtomatski obrambni odziv našega telesa zakrčenje mišic, ki nas nezavedno upogne v obrambno držoHujši je stres ali nevarnost, večja je stopnja zakrčenosti mišic v našem telesu.

Pojavi se odsotnost zdravja, ki je očiten znak, da je naše telo v neravnovesju, da je nečesa v našem telesu premalo ali nečesa preveč.

Zdravi in zadovoljni se počutimo le takrat, ko smo v soglasju s seboj in svojimi potrebami. Bolezen pa je znak pomanjkanja uresničitve lastnih potreb, zatiranja ali potlačevanja delov sebe, ki bi se radi izrazili, pa se iz različnih razlogov ne morejo. Bolezen je lahko simptom mnogo globljega v nas, je klic naše psihe, duše na pomoč?

Druge tehnike

Poleg manualnih tehnik v terapijo pogosto vključimo druge terapevtske tehnike, katerih cilj je zmanjšanje bolečine, otekline in hitrejše celjenje ter okrevanje. Terapevt izbere ustrezno tehniko ter mesto aplikacije, ki ni vedno enako mestu bolečine.

 1. Ste pretiravali s treningom in imate muskelfiber?
 2. Ste rekreativni športnik in se želite še dolgo ukvarjati s športom?
 3. Imate vnetje ahilove tetive, plantarni fascitis, bolečine v mišicah ali okrog kolena?
 4. Vas boli hrbtenica, imate išias ali lumbalgijo?
 5. Ste prestali operacijo kolena, gležnja, kolka, ramena, komolca, pa kljub fizioterapiji še niste zadovoljni z gibljivostjo sklepa?
 6. Vas nekaj še vedno vleče in omejuje pri popolni gibljivosti?

 

Odgovor na vaše težave je TECAR. Prestižna rehabilitacijska terapija, ki z najnovejšo metod zdravljenja učinkovito sproži naravno obnavljanje telesa in njegovo zdravljenje. Deluje hitro, protibolečinsko, protivnetno in regenerativno in zaradi izjemne učinkovitosti hitro pokaže rezultate in izboljšanje stanja. Tecar terapija vpliva na:

 1. povečanje cirkulacije krvi,
 2. stimulacijo limfne drenaže,
 3. povečanje metabolne aktivnosti,
 4. povečanje oksigenacije tkiva (preskrba tkiva s kisikom),
 5. poveča absorbcijo hranil,
 6. hitro izločanje odpadnih snovi,
 7. pospešeno regeneracijo,
 8. sproščanje endorfinov,
 9. ter zmanjšanje bolečine.